CEVİZLİ EKMEK NASIL YAPILIR
CEVİZLİ EKMEK
Yaz tatilini yazlığa giderek geçiren çocuklardan değildim. Okullar tatil olunca babam hariç ailenin diğer fertleri köye giderdik. Babaannemin evde ya da köyün taş fırınında yaptığı odun ateşinde çörekler, ekmekler, ev yapımı peynir, tereyağı...Sabah erkenden kalkıp bahçeye tarlaya gitmek. Evin tahta merdivenlerini fırçalamak. Çoğu beyaz olan çamaşırları kaynatıp defalarca elde yıkamak. Pınardan su taşımak. Fasulye, fındık, ceviz toplayıp ayıklamak. Buğday tarlasında güneşin altında babaannemin türküleri eşliğinde ve yılan korkusuyla deste yapmak. O zamanlar eziyet gelen, başka arkadaşların tatillerini kıskandıran tatiller... Oysa ne şanslıymışım. İyi ki tatillerim böyle geçmiş, iyi ki böyle bir çocukluk geçirmişim. Çocukluk güzel geçince geçmişe özlem de artıyor sanki. Zamanla çok şey değişti büyükler göçtü, bahçeler yapılmaz, köye yılın belli günleri gidilir olundu. Özlenen kokular, anılar....Belki ben de yapabilirim diyerek mutfağa girmeler....Keşke yapılırken baksaymışım denilen tatlar...Taş fırınım, odun ateşim yok elbette ama neden kendi ekmeğimi yapmayayım, evim mis gibi ekmek kokmasın? Bu tarifteki ekmek; yaptığım ilk ekmek değil tabi ki ama en güzeli....Bir kere içinde CEVİZ var. Cevizi her fırsatta kullanan ben, tarifi görünce denemeden edemedim. Damak tadımız biraz benziyorsa buyurun mutfağa.....
MALZEMELER
- 1,5 tatlı kaşığı aktif kuru maya (1.5 teaspoon)
- 180 ml ılık su (3/4 cup)
- 100 gr ekmek unu (3/4 cup)
- 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı (1,5 tablespoon)
- 1 silme tatlı kaşığı tuz (1 teaspoon)
- 140 gr tam buğday unu (1 cup)
- 70 gr tam beyaz un (1/2 cup)
- 70-80 gr kavrulmuş, iri dövülmüş ceviz (3/4 cup)
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 adet yumurta beyazı
YAPILIŞI
Maya ve ılık suyu bir kaseye koyup güzelce karıştırın. Yaklaşık 35 gr (1/4 cup)ekmek unu ekleyip dinlenmeye alın. 10 dakikanın sonunda karışımda hava kabarcıkları göreceksiniz. Bu mayanın çalıştığını gösterir. Henüz kabarcık yoksa , bir 5 dakika daha bekletin, yeterli olacaktır. Bal, tuz, ve zeytinyağını karışıma ekleyip karıştırın. Tam buğday unu ve beyaz unu da ekleyin ve tahta veya sert bir spatula yardımıyla karışımı iyice karıştırın. Bu noktada hamur yapışkan bir hal alacaktır panik yapmayın, 35 gr (1/4 cup) daha ekmek unu ekleyin. Hamur biraz daha az yapışkan hal alacak. Elimizde yaklaşık 30 gr daha un mevcut. Hamur hala fazla yapışkan ise 2 yemek kaşığı ekmek unu daha ekleyip güzelce karıştırın. Spatula ile zorlanırsanız ellerinizle ya da hamur mikseriniz varsa mikserle yoğurabilirsiniz. Hamur düzgün, biraz daha sert ama elastik oluncaya kadar yoğurmaya devam edin. Hala yapışkan ise kalan unu da ekleyip yoğurun. Bu noktada hamurun artık kıvamına gelmesi gerekiyor.
Başka büyük bir kaseyi 1/2 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın (aynı kabı da kullanabilirsiniz). Hamuru bu kaseye aktarın. Hamuru çevire çevire her yanını yağlayın. Hava geçirmeyecek şekilde streç film ya da kapakla kapatın ve ılık bir köşede en az 1 saat bekletin. Hamurun iki katına çıkmış olması gerekiyor. 1 saatin sonunda iki katına çıkmamışsa bir süre daha bekletin. Daha çabuk mayalanmasını istiyorsanız annemin yöntemini kullanabilirsiniz. Sarın hamur kabını, sıcaklığını artırabilecek örtü, hırka ;artık neyi uygun görürseniz. Yaklaşık 1 saat ya da hamur iki katına çıkıncaya kadar bekleyin. Ardından hamuru yoğurarak havasını çıkarın, cevizleri ekleyip tekrar yoğurun ve yuvarlak şekil verip pişireceğiniz tepsiye koyun. Hava almayacak şekilde kapatıp 45 dakika daha dinlenmeye bırakın. Süre sonunda yumurtanın beyazını çatalla köpürünceye kadar çırpıp bir fırça yardımı ile hamurun üzerine sürün.
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırının orta rafına koyup yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Tariflerdeki süreler her zaman birebir tutmayabiliyor. Mesela ben fırınımda genelde 10 dakika fazla pişiriyorum. Siz süreyi kendi fırınınıza göre ayarlayın mutlaka. Ya da tarifteki süreden daha önce ekmeğinizi kontrol edin.
Görüntüsü, kokusu ve tadı muhteşem oldu. Bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Babaannemin ekmekleri gibi olmasa da eminim onun da beğeneceği bir ekmek oldu bu. Küçük bir yerde yaşasaydım ya da yakınımda bir fırın olsaydı, bu ekmeği fırında odun ateşinde pişirtirdim. İmkanınız varsa siz deneyin derim. Bu tarifi 'cookiemadness.net' den uyarladım.
AFİYET OLSUN.....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder