5 Nisan 2016 Salı

BISCOTTI NASIL YAPILIR ?

                        


                                        CEVİZLİ BISCOTTI




   Mutfağa 'bisküvi yapayım' diyerek girip ''BISCOTTI' yaptım' diyerek çıktım. Kitabı kakaolu bisküviyi yapabilmek için karıştırırken, gözüme 'BISCOTTI' tarifi çarptı. (Aslında biscottiyle tanışmam bir otobüs şirketinde oldu. Servis esnasında biscotti yazan bir paket gördüm, o gün bugündür başka otobüs firmasıyla yolculuk etmiyorum. İşin garibi başka hiçbir yerden satın alıp yemişliğimde yok.) Tarifi görünce, 'kıtır kıtır, cevizli, hımmm tatlıymış da, biz bunu kesin severiz' dedim. Nitekim öyle de oldu. Hatta ikram ettiğim bir misafirim çaya batırarak yedikten sonra; 'böyle de çok güzel oluyor' dedi ve normalde çaya bir şeyler batırarak yemeyi sevmediğim halde denedim. Nasıl desem macunumsu ya da deneyip sizin tanımlayabileceğiniz bir kıvam alıyor. Demek ki neymiş; bu tarif de blogda paylaşılmaya değermiş.Haydi mutfağa....Bu arada tarifi 'CAFE FERNANDO' dan uyarladım.



     MALZEMELER


     CEVİZLİ PRALİN (ŞEKERLEME) İÇİN


  •  1 su bardağı ceviz içi.
  •  1/3 su bardağı +1 yemek kaşığı toz şeker.
  •  1 yemek kaşığı su.


     HAMUR İÇİN


  • 2 adet büyük boy yumurta.
  • 2 su bardağı un.
  • 3/4 su bardağı toz şeker.
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu.
  • 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı).


  YAPILIŞI


  Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın. Cevizleri bir fırın tepsisine dizip, fırının orta katında yaklaşık 10 dakika pişirin. Derileri kızardıysa fırından çıkarıp soğumaya bırakın. 






  Başka bir fırın tepsisine pişirme kağıdını serip yakınınızda hazır bekletin.
  Şekeri küçük bir tencereye dökün,eşit şekilde yayın, suyu tencerenin kenarlarından tencereye döküp yaklaşık 5 dk hiç karıştırmadan pişirin. Rengi aşağıdaki fotoğraftaki gibi olsun.





   Şeker de tamamen eridiyse, tencereyi ocaktan alıp cevizleri içine hızlıca atın ve karıştırın. Cevizlerin her tarafı kramelle kaplanınca yine hızlıca yakınınızdaki tepsiye dökün. Mümkün olduğunca tek kat olsun. 15-20 dakika soğumaya bırakın. Şekerleme soğurken biz hamuru yapalım.
    Yumurtaları, şekeri ve kullanacaksanız vanilya özütünü karıştırma kabında mikser yardımıyla karıştırın. Şeker tamamen erisin ve karışım koyulaşsın. Ardından unu ve kabartma tozunu ekleyip sert bir spatula yardımıyla karıştırın. Un yoğunlaştıkça karıştırmak zorlaşacaktır. Hamurun altından, yanından alt üst ederek unun tamamen hamura karışmasını sağlayın. Hamur yapışkan ve yumuşak olmalı. İstediğimiz kıvama gelince mandalina büyüklüğündeki  bir parçayı kenara ayırın. Soğumuş olan cevizli pralini ceviz büyüklüğünde kırıp hamura ekleyin. Yine spatula yardımıyla iyice karıştırıp homojen bir hamur elde etmeye çalışın. Daha sonra hamuru pişirme kağıdı serili fırın tepsisine boşaltıp elinizle yayın. Ki bu kısmı kolaylaştırmak için elinizi ara ara ıslatın. Cevizli pralinlerin sivri kısımlarını kenara ayırdığınız hamurla kapatın. Hamuru ortalama 11 cm eninde 23 cm uzunluğunda yayın. Daha kalın olmamasına dikkat edin. Hamura şekil vermek için çok vakit ayırmayın, vakit geçtikçe hamur yayılabilir.





   Hazırladığımız hamuru fırının orta katında yaklaşık 35 dakika pişirin. Süre genelde fırına bağlı olarak değişiyor. Bu sebeple 20 dakika sonra kontrol edin, hamur kızardıysa 35 dakikayı beklemenize gerek yok.



   Şimdi size şekilsiz gelen bu hamur, bırakın oda sıcaklığında yarım saat soğusun. Tepsiden almayın. Fırının sıcaklığını da 150 dereceye düşürün. Soğuduktan sonra bir kesme tahtasının üzerine alıp yaklaşık 1-1,5 cm kalınlığında dilimleyin. Tercihen tırtıklı ve büyük bir bıçak seçin ki keserken sıkıntı yaşamayın. Henüz bitmedi, sabırsızlanmaya başladınız tabi ama biraz daha zaman lazım. Kestikten sonra dilimleri fırının tel ızgarasına dizin ve tekrar fırına verin.





   Yaklaşık 25 dakika daha pişirin. Rengi daha da kızardıysa biscottilerin fırınla işi bitmiş demektir. Bu kadar sabrettik bir yarım saat daha bırakalım da çay demlenirken soğusunlar. Çayın yanında biskottilerinizi yerken  diyeceksiniz ki 'düşündüğümden de lezzetli oldu'. Çok vakit alıyormuş gibi görünen bu tarifte çoğu vakit fırında ve soğuma sırasında geçiyor aslında. Yani çok da zahmetli değil. Siz de değişik tarifler yapmayı seviyorsanız  gözünüzde büyütmeyin hadi bu tarifi de deneyin.        


     AFİYET OLSUN.....








  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder