20 Mart 2016 Pazar

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ VE ELMA PEKTİNİ NASIL YAPILIR

                           PORTAKAL KABUĞU REÇELİ 



   Portakalın kendinden ziyade kabuğunu ve suyunu sevenlerdenim. Bir tarifte karşıma portakal kabuğu çıkarsa tutmayın beni. Farzı misal; portakallı somon ( ki somon bence portakalsız bir hiç:), portakallı pankek, portakallı helva ,portakallı kek ( bunları sayıyorum ki sizi daha neler beklediğini göresiniz).Geçenlerde portakallı ekmek tarifi gördüm tez vakit yapma kararı aldım. 'Yaaa acaba ' dediğim her tarif beni şaşırttı o yüzden yapacağım ekmekten de ümitliyim) . Siz de benim gibiyseniz portakal reçelini sevmemeniz ve de yememiş olmanız ihtimal dışı. Peki kendiniz yapmayı denediniz mi? Bir kez deneyin bir daha marketlerden reçel almayacaksınız. En azından ben de böyle oldu hem de ilk denemem akide şekerine yakın kıvamda olmasına rağmen. Yılmadım tabi ki yaptıkça daha da güzel olduğunu gördüm. Blogda  paylaşmaya karar verdiğimdeyse değişik bir şeyler olmalı diye düşünüp baya bir araştırma yaptım. Veee  'PEKTİN' diye bir şeyle karşılaştım. Pektin ; daha çok elma ve narenciyelerde bulunan jelleşmeyi sağlayan maddedir . Elmanın tümünde , narenciyelerin ise kabuklarında bulunuyor kendisi.   Jelleşmeyi sağlama dışında kanser riskini azalttığı, kollestrole iyi geldiği, diyabet hastalarının şeker seviyesini dengelediği söyleniyor. ' Zaten portakal kabuğunun reçelini yapacağız pektine gerek yok' diye düşünebilirsiniz. Düşünmeyin... Çünkü portakal kabuğunun acılığından kurtulmak için kaynatıp suyunu döküyoruz. ( Yani pektin yaptığımız  meyve suyunu. )  O yüzden siz dilerseniz elinizin altında başka portakal varsa onlardan ,yoksa benim gibi yeşil elmadan pektin yapabilirsiniz. Yeşil elmanın pektin oranının daha yüksek olduğu söyleniyor. O zaman önce 'YEŞİL ELMA PEKTİNİ ' yapalım.


ELMA PEKTİNİ NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

  1. 1 kg yeşil elma
  2. 5 bardak su

YAPILIŞI

  Elmaları sadece saplarını kopararak fotoğraftaki gibi kesin.



   Üzerlerine 5 bardak su ekleyip tencerenin kapağını kapatmadan yaklaşık 10 dk yüksek ateşte , ardından 15 dk yüksek orta ateşte kapağı kapalı olarak pişirip ocağın altını kapatın. Elmalar kolaylıkla dağılabilecek kıvama gelmiş olmalı. Bir tahta kaşık yardımıyla bunu anlayabilirsiniz ama ezmeden lütfen. Tencerenin kapağını açıp 10 dk soğumaya bırakın.

    Ardından büyük bir kabın üzerine ince bir tel süzgeç onun da üzerine en az iki kat tülbenti yerleştirin (süzme torbası da olabilir). Elmaları önce suyunu aktarmaya çalışarak tümüyle kaba boşaltın. Kesinlikle ezerek süzmeyin çünkü rengi bulanıklaşır. Bırakın 30 dk  kendi kendine süzülsün . (Siz de portakalları doğrarsınız bu arada:)).  1 kg a yakın elma suyu elde edeceksiniz. Elde ettiğiniz elma suyunu orta boy bir tencereye döküp yüksek ateşte kaynama noktasına getirin , ardından orta yüksek ateşte 20-30 dk kadar pişirin. Yaklaşık 350 g pektin elde edeceksiniz. Eğer miktar daha çoksa ( bunu mutfak tartınız varsa tencerenin boş ve pektinli ağırlığı arasındaki farkla anlayabilirsiniz, mutfak tartınız yoksa ölçü kabına boşaltmak da işinizi görür;benim yaptığım gibi ) pişirmeye devam edin .En son olarak pektini süzün . Veee kullanıma hazır. Hemen kullanmayacaksanız konserveleme yaparak daha sonra da kullanabilirsiniz(en çok da çilek ve vişne reçelinde işimize yarayacak;çünkü en az onlarda mevcut bu pektin maddesi) . Tarifin bu kadar uzun olduğuna bakmayın yapması hiç de zor değil. Ben mutlaka deneyin derim.



  Gelelim PORTAKAL REÇELİ tarifine.

   MALZEMELER

  1.  3 bardak portakal kabuğu
  2.  1 bardak elma pektini (bardak 240 ml lik olursa süper olur)
  3.  2.5 su bardağı portakal suyu
  4.  1.5 su bardağı su
  5.  1 adet limon suyu
  6.  1,5 bardak toz şeker
  7.  1 yemek kaşığı vanilya özütü (olması şart değil.Ben bisküvi yapmak için hazırlamıştım.Pakette vanilya yerine kullanıyorum.Hem daha sağlıklı hem daha leziz.Hazırlanışı başka tarife artık:))

YAPILIŞI

    Portakalların suyunu sıktıktan sonra ister şerit ister küçük kareler şeklinde kesin. Kabuğun altında kalan beyaz kısmı mümkün olduğunca ayırın (fazla kalırsa reçel acı olacaktır). Bu arada buzdolabına porselen bir tabak koyun (kıvam ayarı için).



       


  Portakal kabuklarını bir tencerede 10 dk kaynatıp suyunu süzün .Tekrar 10 dk daha kaynatıp tekrar suyunu süzün (ki bence bu noktada pektinini kaybetmiş oluyor ). Süzdüğünüz kabuklar soğurken pektin ,su  ve şekeri bir tencereye koyup kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynadıktan birkaç dakika sonra portakal kabuklarını ekleyip orta ateşte kaynatmaya devam edin. Ara ara karıştırarak yaklaşık 50 dk kaynatın (kıvam istediğiniz gibi değilse bu süre 60 dk ya çıkabilir). Reçelin kıvamını anlamak için bu noktada buzdolabına koyduğunuz porselen tabağa bir miktar reçel damlatın ve birkaç dakika buzdolabında bekletin. Süre sonunda istediğiniz kıvamda ise limon suyunu ve vanilya özütünü ekleyip 3-4 dk daha kaynatıp ocaktan alın. Soğumaya bırakın. Hemen tüketmeyecekseniz tam soğumadan kavanoza döküp kapağı kapatın.Ama çok sıcakken kapatırsanız sulanabileceğini unutmayın. Yaklaşık bir saatinizi almış olmalı ama bu tada değer bence.




Naçizane önerilerim olacak;

   Portakal reçelini çok kaynatmayın, kabuklar sertleşip, ağdamsı bir kıvam alabilir(tecrübeyle sabit) .Soğudukça katılaştığını unutmamak gerek.

    Hemen kavanoza koymayın . Bırakın tencerede soğusun. Asıl kıvam soğuduktan sonra belli oluyor ki bu noktada eğer suluysa biraz daha kaynatabilirsiniz. Eğer katıysa biraz daha su ekleyebilirsiniz.

   Aslında kıvamı ve şeker oranı tamamen sizin neyi tercih ettiğinizle alakalı.Şekeri ayarlarken portakalın tatlılığını da hesaba katın mutlaka.Benim gibi portakalın aromasını alayım diyorsanız tarifteki oranlar tam size göre.

  Portakalları ailecek afiyetle yediniz. Elinizin altında bir sürü portakal kabuğu var ama suyu  yok. Olsun siz de portakal suyu miktarı kadar daha su katarak yaparsınız.

    Tariflerin en güzeli annelerden alınanlar. Anneler hep en güzel reçeli en güzel yemekleri ve pastaları yaparlar. Sizin hala imkanınız varsa anneniz reçel yaparken mutlaka izleyin. Ve sorun. Benim gözümün önünde annemin tabağa damlattığı reçel var siz de çok daha fazlası olsun.


 Pektinle uğraşamayacağım diyorsanız elbette pektinsiz tarifimizde mevcut. 



                PEKTİNSİZ PORTAKAL REÇELİ

MALZEMELER

  1. 3 su bardağı portakal kabuğu
  2. 2.5 su bardağı portakal suyu
  3. 1.5 bardak su
  4. 1.5 bardak toz şeker
  5. 1 limon suyu

  YAPILIŞI

 Yapılışı tamamen aynı . Şekeri biraz daha yoğun hissedebiliyorsunuz. Görünümü klasik ev yapımı reçel görünümünde.





  Ben yine de derim ki sağlık açısından pektinlisi makbul. Görünümü jölemsi. Tat olarak her ikisi de güzel.  Kabukları yumuşak sevenler kesinlikle pektinli yapmalılar.  Çevrenizdeki diyabet hastalarına , obezite sorunu olanlara önerebilirsiniz.

  İngilizce bir sitede limon pektiniyle portakal reçeli tarifi buldum.Dener denemez sizinle paylaşacağım.Tabi önce çevirebilmem gerek.. AFİYET OLSUN.....


1 yorum:

  1. Portakal sabunu son zamanlarda en çok kullandığım ürün. Nedendir bilmiyorum içinde portakal olan her tatlıyı, her ürünü çok seviyorum. Portakal sabunu da yağ çözücü özelliği ile ciltteki fazla yağı, sebumu alıp götürüyor. Portakal sabunu almak isterseniz linki aşağıda:
    https://www.naturasabun.com/urun/portakal-sabunu/

    YanıtlaSil